Przestrzeganie aktualnie obowiązujących wytycznych żywieniowych może prowadzić do małej poprawy w funkcjonowaniu serca u pacjentów z nadwagą.
US Dietary Guidelines Advisory w swoich wytycznych rekomenduje 3 podstawowe wzorce żywieniowe: zdrową dietę amerykańską, dietę śródziemnomorską oraz dietę wegańską. Każda z nich opiera się na zwiększonym spożyciu warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i żywności funkcjonalnej ? obniżającej cholesterol oraz zmniejszenie spożycia mięsa i słodyczy. Niniejsze badanie miało na celu ocenę skuteczności schematów edukacji żywieniowej pacjenta. Po 6 miesiącach obserwacji doprowadzono do zwiększenia spożycia zdrowych produktów we wszystkich grupach. Co więcej wykazano spadek masy ciała, obwodu talii i ciśnienia tętniczego oraz wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL we wszystkich grupach badanych. Należy zwrócić uwagę, iż korzystny wpływ zdrowego odżywiania na ciśnienie tętnicze krwi występowało także w długofalowym 18-miesięcznym okresie obserwacyjnym. Badanie wykazało korzystny wpływ zdrowej diety na redukcję czynników ryzyka przewlekłych chorób. Dodatkowo uwidoczniono trudności we wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród ogółu populacji.
Autor: Michał Chudzik
[button type=”bd_button btn_large” url=”https://akademiaelektroterapii.pl/wp-content/uploads/2017/05/2017_03_28-Przestrzeganie-zaleceń-żywieniowych-prowadzi-do-poprawy-pracy-serca..ppt” target=”on” button_color_fon=”#3fc2da” button_text_color=”#FFFFFF” ]POBIERZ – Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca. Stymulacja układu sercowo-naczyniowego poprzez dietę.[/button]